gasthamnsguiden.blogg.se

Hej och välkommen! I den här bloggen får ni följa med mig på min resa genom Sverige när jag besöker alla Gästhamnsguidens klassificerade gästhamnar. Här får ni tips om gästhamnar och guldkorn runtomkring.

vackra Ven

Publicerad 2013-07-30 16:35:45 i Allmänt

Idag gör vi ett besök på vackra Ven i Öresund mitt i mellan Sverige och Danmark. Även att mobilen snappar upp dansk täckning och att de flesta båtarna i hamnen är danska så befinner jag mig fortfarande i Sverige, närmare bestämt Landskrona kommun.

Den här gången får jag äntligen åka lite båt. Tyvärr inte segelbåt eller någon snabb liten motorbåt, utan passagerarfärjan mellan Landskrona och Ven, men jag får åtminstone andas in lite havsluft på min resa över. Färjan lägger till i Bäckviken och det är också där den första av de två hamnarna jag ska besöka ligger.  Det är en ganska enkel gästhamn med 27 platser med en bred fin bågformad betongkaj. Här ligger man väldigt billigt, för 100kr/natt ingår även el och givetvis finns det både dusch och toalett. Fast du får vara beredd på att det är precis bredvid färjeläget du ligger och man märker av båtarna både ljudmässigt och vågmässig, men även det har sin charm. Många väljer den här hamnen just för att få se färjorna komma och gå.

Ven Bäckviken
 
Färjeläget längre bort
 
Hamnen sett uppifrån backen
 

Hamnen ligger strategiskt bra. En promenad upp för backen hittar man uthyrning av cyklar. På Ven finns 1 500 hyrcyklar. Eftersom jag skulle vara borta hela dagen ville jag inte lämna min resekamrat i husbilen i Landskrona, och som tur är fanns det utrustning även för henne. Hade hon varit större fanns det kärror för hundar och givetvis har dem kärror även för de mista barnen att åka i.

Lite konstigt tyckte hon allt det var
 
Fast efter en stund var det helt ok
 

Den andra hamnen på Ven är Hven Bäckviken, en liten lugn, vacker och väldigt populär hamn. Den här hamnen är ett riktigt smultronställe bland danskar, men även svenskar hittar givetvis hit till denna fina lilla hamn.

 

 Det är en vågbrytare runt hela hamnen vilket gör den väldigt lugn att ligga i
 
 Hven Norreborg
 
Hven Norreborg
 
 
Precis bredvid ligger en fantastisk sandstrand och vackra gång/cykelstigar leder längst vattnet. Följer man stigen och är lite uppmärksam får man även se diverse djur.
 
En säl som ligger och solar bara ett 10-tal meter ut. Ingen ovanlig syn på Ven.
 
Alpackor som betar
 

Ven är en ganska liten ö med en omkrets på knappt 12 km så det är med cykel man bäst tar sig runt för att se öns fantastiska miljö. Tyvärr är min tid knapp så cykla runt hela får jag gör på mitt nästa besök istället.

 Utsikt från landsvägen

Tycho Brahe museet
 
På väg tillbaks

Kinda Kanal

Publicerad 2013-07-11 20:28:06 i Allmänt

Även att vi har en otroligt lång kustremsa i vårt land är Sverige inte bara kust! Vi har en hel del sjöar också, på min resa har jag hunnit runda både Hjälmaren och Mälaren, och vi har kanalerna t.ex. Kinda kanal. En resa på Kinda Kanal går genom 5 sjöar, 15 slussar, den passerar slott, herresäten och mindre samhällen. Den flyter genom den östgötska idyllen, från Linköping med sitt imponerande eklandskap och stora slätter till den natursköna Kindabygden i ett lugnt och rofyllt tempo.

 Bilden är lånad av AB Kinda Kanal www.kindakanal.se

Kanalen startar från Roxen där även Göta kanal passerar igenom. När man passerat första slussen Nykvarn hamnar man i Linköping, mitt i city. När jag gjorde mitt besök i deras gästhamn var det en fågel som viska i mitt öra att det finns stora planer för hamnområdet i Linköping…vi får väl se vad som har hänt inom de närmsta åren. I övrigt är det den perfekta hamnen för dem som vill komma direkt in i storstadslivet. Ja jag vet att det inte är Stockholm, men för mig som kommer från landet är Linköping en storstad.

 I Linköpings gästhamn ligger man gratis!

När du lämnat Linköping gästhamn är nästa stopp Tannefors slussar vilket också ligger i Linköping. Det är en väldigt enkel Gästhamn mer eller mindre bara en brygga (med el och vatten) men ligger fantastiskt fint i parken och bara ett stenkast från centrum, och har du tur så har Tannerfors café en av sina fantastiska skaldjurkvällar när ni är där. Även här ligger du gratis.

 Bryggan vid Tannefors slussar

Hela kanalen är 90 km lång varav grävd kanal är 6 km och en nivåskillnad på totalt 52,8 m. Det är inga jättesegelbåtar som tar sig fram i kanalen då segelfri höjd är 3,09 m och största djupgående 1,5 m. Fast den största båtstorlek för kanalen ligger ändå på 24 x 4,5 m

När man har slussat sig förbi Hackefors, Hjulsbro, Slattefors, Sturefors och Hamra kan man göra ett stopp i småbåtshamnen ovanför Hovetorpsslussen. Slussarna i Kinda kanal manövreras med handkraft av slussvakter precis som de alltid har gjort enda sedan kanalen byggdes på 1860-70-talet. Därmed är tempo lugnt och rofyllt.

Vid bryggan precis innan slussen hittar ni gästplatserna i Hovetorp

Slussar man sig istället igenom Hovetorp och går lite längre ner i Stora Rängen kan man lägga till i Bestorps Gästhamn. Det är en liten gästhamn med endast två platser förutom de fasta båtplatser, men med ett lugn och plats för mysiga grillkvällar. Däremot ska man vara lite försiktig med vattnet och marken runtomkring då det ligger på den fd sågens mark. Från Bestorp är det bara en 4 km promenad till nya slottet i Bjärka-Stäby.

 Bestorps gästhamn. På nocken av bryggan ligger de tvåå gästhamnsplatserna.

Sista slussen man passerar är Brokind där efter har man också en klassificerad gästhamn kvar; Rimforsa Gästhamn. Det är Kinda Båtklubb som ansvarar för den. Hamnen ligger i Smedjeviken i sydligaste delen av sjön Järnlunden, några hundra meter från Rimforsa centrum.

Kinda båtklubb är en av de större båtklubbarna i kanalen med 110 båtplatser och 5 gästplatser. Där finns ett klubbhus med kök och tvättmöjligheter. Det går även att hyra cyklar och kanoter vid Rimforsa camping som bara ligger 1 km. Där har de också minigolf, bad, tennisbana och anordnar trivselaftnar.

 

 Kinda båtklubb/Rimforsa gästhamn

När man känner att man har gjort Rimsforsa tar man sig ner till Hycklinge och tar därifrån trailertransport till Västervik eller Gamleby, sen är det bara att fortsätta färden på Östersjön igen!


Kinda kanal är väl värd ett besök!

Om

Min profilbild

Alexandra på Gästhamnsguiden

Mitt namn är Alexandra. I mitt jobb besöker jag alla Gästhamnsguidens över 420 klassificerade gästhamnar. 2012 besökte jag södra Sveriges hamnar. I år är det mellersta Sveriges gästhamnar som får besök.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela