gasthamnsguiden.blogg.se

Hej och välkommen! I den här bloggen får ni följa med mig på min resa genom Sverige när jag besöker alla Gästhamnsguidens klassificerade gästhamnar. Här får ni tips om gästhamnar och guldkorn runtomkring.

Värdskap och historien bakom

Publicerad 2013-06-19 22:50:00 i Allmänt

När jag reser som turist, vilket jag faktiskt gör nu fast att det är i jobbet, så är det absolut viktigaste för mig värdskapet, och pricken över i:et är om det finns en historia bakom, precis som här på Ornö.

Jag befinner mig alltså på Ornö. I morgon ska jag göra mitt besök i Ornö Båtvarv Brunnsvikens gästhamn, men redan i kväll har jag åkt hit för att stanna över natten. Jag får ta bilfärjan från Dalarö och sedan en slingrig liten, dock asfalterad, väg som sista biten övergår i smal grusväg. Väl framme möts jag av ägaren som berättar de mest fantastiska historier om hur Ornö fanns med i danska kung Valdemars segelled från 1300-talet till att det är härifrån boken om Hemsöborna kommer och att det forfarande finns släktingar till personerna i boken kvar på ön. Han berättar också om att turisterna inte riktigt hittat hit till denna vildmark trots att Stockholm bara ligger 30 minuter bort. Innan jag knappt ens hunnit kliva ur husbilen har jag förälskat mig i Ornö tack vara dessa fantaskitska historier och jag planerar redan återbesök när jag har semester på riktigt.

Orö BåtvarvBrunnsvikens gästhamn
 

Förtrollande Ornö

Det är precis det här jag menar med bra värdskap och historien bakom. Det hade inte spelat någon roll hur vackert det varit om jag hade möts av en tjurig hamnkapten som ser mig mer som besvär än en gäst.

Jag har stött på flera goda exempel på gott värdskap på min resa. Jag har bla varit i Dalarö Askfatshamnens gästhamn idag och där är också värdskap nummer ett tillsammans med rena fina toaletter och duschar. De ser till att bara ha personal som trivs med sitt jobb och brinner för nöjda gäster. All personal får utbildning inom det goda värdskapet och det märks när jag kom.

Dalarö Askfatshamnen blir jag väl mottagen av turistchefen och en vädligt trevlig ung hamnvärd.


Världskap blir allt viktigare. Gästhamnen går från att ha varit en parkeringsplats för båtar till en turistanläggning i likhet med campingar och hotell. Gästerna ställer högre och högre krav. Det första de möts av när det kommer till ett nytt ställe är ju hamnen. De enda som inte riktigt förstått vikten av detta är vår regering som fortfarande straffar våra gästhamnar med dubbelt så hög moms som övriga turistanläggningar men den diskussionen behöver vi inte ta upp här. Däremot har som sagt Gästhamnaran förstått detta och många gör allt och lite till för sina gäster.

 Dalarö Karlslunds Marina sätter också värdskap högst på listan när det gäller att göra sina gäster nöjda!
 
 Smådalarö Gård är även ett hotell och där sitter service och världskap i ryggraden hos personalen

 

Rastaholm är ytterligare ett riktigt bra exempel på trevlig världskap, med trevliga hamnkaptener och bra engagerade ungdomar i klubben
 

Det glädjer mig verkligen att gästhamnarna jag besökt har förstått vad allt handlar om och hur man får nöjda gäster. Jag känner mig stolt över att kunna presentera dessa hamnar i vår guide!
 

Varje gästhamn är unik!

Publicerad 2013-06-13 20:33:00 i Allmänt

En sak jag märker tydligt på min resa är att varje gästhamn är unik, fast det är ju inte så konstigt med tanke på att de kan se så olika ut och drivas på så många olika sätt. Vi har allt från den ideella samhällsföreningen till båtklubben till kommunen till företagsdrivna gästhamnar och efter varje besök tänker jag ”Det här ska jag skriva om i bloggen!!” Tyvärr räcker inte tiden riktigt till allt man vill, men nu ska jag försöka sammanfatta de senaste dagarna.

Jag avslutade förra veckan i fantastiska Sundbyholm där det är två systrar som driver gästhamnen. De har verkligen hittat helt rätt läge. Hamnen är full, den stora gästparkeringen är full, parken nedan för slottet är full med folk som solar, grilla, badar och umgås. De kombinerar gästhamnsverksamheten med en restaurang och café med massor ut av glass som hör sommaren till. Hela kvällarna sitter det folk i kvällsolen på terrassen och äter god mat och tar sig en kall öl eller ett glas vin. Jag måste säga att de här tjejerna verkligen har lyckats med sitt koncept. Och med sitt trevliga mottagande och rena fina servicebyggnad med bastu och allt, är det inte mycket som kan gå fel.
 
Sundbyholm
 
Denna vecka började jag med hamnarna runt Hjälmaren. Det var Hampetorp, Örebro och Fiskeboda gästhamn.
Örebro Gästhamn
Det fanns faktiskt vissa i Örebro som inte uppskatte mitt besök.
Tisdagen startade jag längst in i Mälaren, då har vi hamnat i Köping. Många klagar på att kommuner är snåla och aldrig gör något, men jag vill ge en eloge till Köpings kommun för även att det inte är många gästbåtar som hittar enda längst in här så har de tydligt utmärka gästplatser, det finns dusch, toalett och tom tvättstuga och nu även sugtömning på gång.
 
Köping längst in i Mälaren

Resan fortsatte till Hjälmare Docka. Många är avundsjuka på mitt jobb, men här var det min tur att bli avundsjuk. Vilken fantastisk miljö att få jobba i. Jag kom på en dag då sommaren visade sig från sin bästa sida, men ändå. Jag låter bilderna tala för sig själv, jag förstår att de har mellan 80-100 000 besökare (inkl. landvägen) varje år.
En fantastiskt byggnad med Café och utställning
Här hittar man dusch och toalett
.
Cafébyggnaden igen
Så här ser det ut i skogarna omkring Dockan
 
I Enköping inledde jag onsdagen med ytterligare en kommundriven hamn där det närliggande caféet ansvarar för servicen. Efter det blev det besök i ProMarinas hamnar i Strängnäs och Mariefred. Ibland får ProMarina lite hård kritik för deras dyra avgifter mm, men jag uppskattar ProMarina. De lägger verkligen energi på att hitta rätt personal. Alltid när jag kommer till någon av deras hamnar blir jag väldigt väl mottagen av trevlig och glad personal, en glädje som smittar av sig! De har servicetänk ända ut i fingerspetsarna.
 
Hamnkontoret i Strängnäs
 Strängnäs
Mariefreds Gästhamn

Utsikten från hamnen Gripsholms slott
 
Mitt avslutande stopp denna onsdag blev i Södertäljes gästhamn där jag möts av en helt fantastisk kvinna som är ägare av gästhamnen! Jag blir verkligen imponerad av henne. Hennes mål är att utveckla så att gästerna får uppleva något nytt varje år. Hon bygger båttvätt och tankstationer, hon anordnar musikkvällar i gästhamnens tillhörande restaurang/café som ligger enda ute på bryggan. Hon har vänt gästhamnen från att ha varit en av de sämsta till att bli utmärkt till "årets bästa gästhamn". Hon är med i både det ena och andra för att kunna påverka i rätt riktning. Hon är en sådan kvinna som jag skulle vilja bjuda in till en inspirationsföreläsning för andra företagare, både gästhamnar och kvinnliga företagare och övriga företagare också förstås.

Södertälje Gästhamn
 

Sveriges nationaldag!

Publicerad 2013-06-06 22:21:00 i Allmänt

Nu har jag provat på alla olika varianter när det gäller att sova i husbil. Jag är som sagt ny på det området,så det var lite nervöst när jag gav mig iväg. Fast det känns redan som att jag är varm i kläderna. Jag provade ju på att stå i gästhamn häromnatten när jag stannade över i Västerås Gästhamn, natten innan dess stannade jag på en camping och i natt provade jag att fricampa på en rastplats.
 
Vaknade upp vi sjön Eskiln idag efter en natts fricampande.
 
Måste säga att det är i Gästhamnen jag trivs bäst. Där är det bästa av två världar. Vid fricampingen saknas elen. Det går åt en hel del el när man har hela kontoret i bilen och mitt batteri varar inte i all evighet, och ordentlig dusch och toalett, samtidigt känns det krångligt och uppstyrt på campingar, särskilt när man bara stannar en natt och det blir inte alls den fria känslan som i vid fricampadet och i gästhamnarna. Jag förstår varför husbilar har öka explotionsartat i många hamnar!
 
Idag är det som sagt Sveriges nationaldag och den firade jag med att besöka Smedjebackens Gästhamn som ligger riktigt fint i Barkensjöarnas norra del. Det är en levande hamn med restaurang enda ute vid vattnet och café, minigolfbana och turistbyrå i vacker park precis intill. Hamnen blir ett naturligt tillhåll även för dem utan båt. Smedjebacken har även en klubbö med bastu och badtunna och en klubbstuga med kök och tom en friggebod men 4 sovplatser om man vill övernatta på ön.
 
Smedjebackens gästhamn
 
Restaurangen
 
Efter Smedjebacken styrde jag husbilen ner mot Söderbärke och Barken Pärla! Det är en enklare gästhamn (saknar tex el och vatten på bryggan) fast som ligger fantasktiskt fint vid folkets park i Söderbärke. Här ordnas det dans och tillställningar. Det kommer till nästa sommar öppnas en pub där man kan ta sig en öl och se solen gå ner över sjön. Kommer man som gäst i år kan man istället ta med sig picknickkorgen upp. Man kan också hyra hela parken så varför inte komma sjövägen och ställa till med fest eller bröllop?
 
Söderbärkes Gästhamn
 
 
Är det inte vackert så säg!

Då är vi på väg!!

Publicerad 2013-06-05 00:10:00 i Allmänt

Nu har resan runt Gästhamnssverige börjat för i år! Premiärbesöket blev i Kungsängen där jag blev väl mottagen av ordförande och hamnkapten. Kungsängen är en trevlig föreningsdriven hamn där alla hjälps åt för att få den där mysiga och hemtrevliga känslan. Där har vi tex pensionärsparet som sålt båten men nu tar hand om blommor och planteringar. Bara för att de har gjort sig av med båten vill de ju inte sluta tillbringa sin tid i hamnen. 

Efter Kungsängen styrde vi husbilen upp till Sigtuna. Den mysiga lugna trivsamma hamnen mitt i stan. Det var svårt att tro att man var så nära centrum. Gör ni ett besök i Sigtuna Gästhamn ska ni definitivt ta en glass på Våfflan, det mysiga kaféet precis vid vattnet. I Sigtuna Gästhamn fick jag mig också många skratt när jag träffade ordförande och hamnkapten. De har nog riktigt roligt i den klubben. Resan fortsatte upp till Skarholmen och Ekolns segelklubb som firar 100 år i år!! Grattis!!

Sigtuna Gästhamn

Nästa besök var i Uppsala Gästhamn och det var riktigt spännande att höra om alla utvecklingsplaner de har där som kommer träda i kraft redan nästa år, så har ni inte planerat in ett besök i Uppsala i år så tycker jag definitivt att ni ska göra det nästa. Det är alltid roligt att höra när det är så mycket på gång och få träffa folk som brinner för sin hamn. 

Under de här två första dagarna har jag även hunnit med ett besök i Kolarudds Gästhamn. Dit ska man bege sig om man vill ha lugn och verkligen koppla av, men ändå ha saker att göra. De bjuder på en fantastisk bastu nere på bryggan, du har sandstrand, grillplatser, lekplats till barnen, fantastiska stigar att vandra omkring på och bara en halv km till bussen om man vill bege sig in till Enköping för en dag.

 

  

Kolarudd Gästhamn 

Tisdagen avslutade jag i Västerås och jag imponeras av det jobb Sjöevent i Västerås lägger ner där. Här kommer värdskap och säkerhet i första rummet. Jag möts av en otroligt trevlig och glad personal, en glädje som smittar och det är inte bara mot mig utan alla blir lika gott omhändertagna. I alla lokaler och på bryggor finns utrymningsplaner och brandsläckare väl synliga, givetvis livbojar, stegar och vatten på bryggorna med och personalen vet hur de ska agera om en olycka skulle vara framme. De har mycket på gång, de anordnar olika upplevelser med ribbåt tex,  och massor av planer och ideer och som sagt sånt älskar jag! Här har de även ställplatser för husbilar och jag valde att stanna här över natten. Ett val jag är väldigt glad över för just nu sitter jag här i total tystnad och blickar ut över den vackra hamnen och innan dess tog jag mig både en promenad med hunden och en löprunda i grönområdena runt omkring för att sedan avsluta dagen i bastun i deras mycket fräscha och trevliga servicebyggnad. Hade jag hunnit hade jag även tagit en promenad till centrum endast 10 minuter bort!

Vackra Västerås gästhamn!
 
Här sov vi hur bra som helst

Jag måste nog sammanfatta det hela med att jag har världens bästa jobb!

Om

Min profilbild

Alexandra på Gästhamnsguiden

Mitt namn är Alexandra. I mitt jobb besöker jag alla Gästhamnsguidens över 420 klassificerade gästhamnar. 2012 besökte jag södra Sveriges hamnar. I år är det mellersta Sveriges gästhamnar som får besök.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela